Oleaginoasele în alimentația zilnică.


Semințele oleaginoase (floarea soarelui, dovleac, arahide) și fructele oleaginoase (măsline, nuci, alune, migdale, avocado, nuca de cocos), au un conținut caloric crescut fiind foarte bogate în grăsimi nesaturate, proteine, vitamine (B și E), minerale (calciu, zinc, fier, seleniu,potasiu,magneziu).

Beneficiile semințelor si fructelor oleaginoase în alimentația ta zilnică:

  • Scad nivelul colesterolului din sânge datorită grăsimilor nesaturate și în special a acidului linoleic (Omega 6);
  • Prin conținutul bogat de minerale, oleaginoasele stimulează sistemul imunitar și cresc capacitatea de apărare a organismului;
  • Încetinesc procesul de îmbătrânire datorită proprietăților antioxidante ale vitaminei E;
  • Îmbunătățesc fertilitatea masculină prin aportul de seleniu;
  • Pentru vegetarieni nucile și semințele reprezintă cea mai bună sursă de calciu și de proteine;
  • Uleiul de măsline are efect benefic asupra funcțiilor digestive fiind cel mai bine absorbit în intestine;
  • Pentru a-ți păstra albeața dinților și pentru a-ți întări gingiile, ține în gură pentru câteva minute ulei de masline;
  • Fructele și semințele oleaginoase sunt gustări perfecte pentru sportivi, copii și adolescenți acestea fiind hrănitoare și energetice;
  • Îți dorești o calitate și o fermitate bună a pielii? Fructele si semințele oleaginoase te pot ajuta, ele conțin acid linoleic (Omega 6) care menține intacta structura și asigură hidratarea corespunzătoare, vitamin E și zinc care sunt implicate în asigurarea calității pielii.

 

Datorită conținutului caloric foarte mare acestea nu pot fi consumate singure, ci doar în combinație cu alte produse, în cantităti mici pentru a beneficia în totalitate de efectele lor pozitive (ulei de orice fel pus peste legumele gătite sau proaspete, în făinoase precum pastele și orezul, în salate; semințe și fructe uscate cu cereale și lapte).

Recomand a se consuma oleaginoase cu moderație, dar cel mai important a nu le neglija fiind foarte importante pentru organismul tău, 150g/saptamana îti oferă sănătate maximă!

 

 

Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
 Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.

Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A