În presă sau la televizor apare zilnic mesajul „Reduceți excesul de grăsimi!”.
Înainte de a explica mesajul să vedem însă unde găsim grăsimile: uleiuri, unt, margarine, slănină, carne grasă, bânzeturi grase, semințe, nuci. Acestea sunt alimente pe care de multe ori le mâncăm cu plăcere, în cantități mari și zilnic, fără să ne gândim la consecințe.
Ce e drept mâncărurile care conțin grăsimi sunt savuroase….
Corpul nostru are nevoie de lipide sau grăsimi. Ele au rol structural foarte important în cazul hormonilor, asigură permeabilitate membranei celulare, asigură absorbția vitaminelor A, D, E, K și nu în ultimul rând formează <cămara de rezervă> a organismului: ȚESUTUL ADIPOS.
Dar ce pățim dacă mâncăm prea multe grasimi…ne îngrășăm, ni se înfundă arterele, se îmbolnăvește ficatul, se încarcă colonul, se dereglează activitatea hormonală mai ales prin hiperexces de estrogeni… și nu mai este decât un pas până la boli cronice cardiovasculare, ficat gras, cancere (de colon, de sân…).
Gândiți-vă că 100 ml de ulei valorează 890 kcal.
Mult de tot, pentru că rația calorică aproximativă (e doar un exemplu) ar trebui sa fie 1600-1800 la o femeie de 70 kg sau 2000-2200kcal la un barbat de 70 kg….Dacă noi adăugăm ulei în orice mâncare punem pe masă s-ar putea să ne depășim cu mult rația calorică.
Consecințe? Din nou, ne îngrășăm și de aici apar toate problemele de sănătate.
Trebuie să fim atenți la tipul de grăsimi, modul de preparare și NEAPĂRAT LA CANTITATE.
Medicii ne sfătuiesc ca să nu se depășească 25 ml ulei pe zi.
CE FACEM?
- Suntem atenți la alimentele pe care le cumpărăm și citim etichetele să vedem câte grăsimi contin. Ne ferim de cele în care adaosul de grăsime este evident – produse de patiserie, prăjituri, gogoși – se simt unsuroase când punem mâna pe ele și nici nu mai este nevoie să citim eticheta.
- Măsurăm uleiul cu lingură – o lingură poate avea 15 ml ulei sau cu lingurița – o linguriță are 5 ml ulei.
- Putem cumpăra sprayuri cu ulei – un puf 2 ml.
- Putem cumpăra oliviere cu spray sau diverse recipiente cu cap de pulverizare atașat. Așa controlăm cantitatea de ulei dar si modul de distribuție pe o suprafață mai mare pe o salată sau în tigaie.
- Folosim pensula de patiserie ca să ungem tigaia sau legumele, carnea. Cu siguranță cantitatea de ulei folosită la gătit va fi mult mai mică.
- Folosiți dopuri speciale care limitează curgerea uleiului,
- O porție de unt nu ar trebui să depășească 10g -(o lingură sau un pachețel de excursie).
- O porție de semințe sau nucifere nu trebuie să depășească 30 g sau un pumn mic.
Iată câteva sfaturi pentru a reduce <excesul de grăsimi> . Grăsimile sunt ca parfumurile franțuzești, extrem de dulci și îmbietoare – și sunt de păstrat în sticle mici, iar atunci sunt minunate pentru sănătate.
Va sfătuiește cu drag,
Urmărește mai jos VIDEO-ul și Abonează-te în Comunitatea noastră de pe YouTube pentru video-uri NOI în fiecare săptămână! Vizionare plăcută!
Cabinet nutriție și dietetica Dr. Iren Alexoi
Timișoara, Str.Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, cabinet B3A
Programări la: 0722 496 036 de luni – vineri: 16-18