Souffle de Căpșuni


[kkstarratings]Bine te regăsesc la rețeta săptămânală!

Am început această serie de rețete cu ceva timp în urmă și până în acest moment nu te-am răsfățat cu nicio rețetă de desert.

Azi a sosit acel moment de răsfăț! Rețeta de azi este un desert ușor de făcut, poate ați observat că mie îmi place foarte tare ideea de a păstra lucrurile cât se poate de simple.

Se face că urmăream o emisiune culinară Master Chef The Proffesionals, iar  în cadrul acelei emisiuni am văzut că juriul a ales ca probă pentru concurenți o rețetă de desert și anume souffle de căpșuni.

Mi-am amintit astfel cât de simplă este această rețetă și vă invit să vă surprindeți membrii familiei cu acest „dulce”.

Sunt curios câți dintre voi o să vă amintiți de copilărie prin acest desert.

Lista de cumpărături pentru azi este destul de scurtă. Aveți nevoie de două ouă, niște zahăr tos și căpșuni.

Începem cu piureul de căpșuni pentru că este operația care necesită cel mai îndelungat timp de lucru dintre toate.

Spălați căpșunile și scoateți coditele, puneți toate căpșunile într-un blender împreună cu puțină apă caldă.

Blendați până obțineți o pastă omogenă,  adăugați apă și zahăr, iar apoi fierbeți la foc mic până începe să se îngroașe acest piure de căpșuni. Adăugați și o lingurița de amidon dizolvat în puțină apă.

Țineți pe foc până când acel piure are consistența unui jeleu.

Acum că ați terminat cu piureul trebuie să îl întindeți pe o tavă și să dați la frigider până se răcește si poate fi încorporat în spuma de albușuri pe care o să o pregătiți acum.

Pentru spumă de albușuri separați două albușuri de gălbenuș, adăugați-le în bolul unui mixer, adăugați sare cât luați cu două degete și începeți să mixați la viteză mică, crescând viteza progresiv.

În momentul în care albușurile și-au mărit semnificativ volumul (de 6-8 ori) adăugați și zahărul tos (nu tot o dată) și continuați să mixați până se topește tot zahărul.

Spuma este gata și puteți să o amestecați cu piureul de căpșuni în felul următor: adăugați piureul într-o treime din spuma de oua și amestecați energic cu un tel până încorporați tot piureul, adăugați și cealaltă cantitate de spumă dar de aceasta dată trebuie să amestecați cu mișcări cât mai largi, fără să scoateți mult aer din spuma de ouă.

Puteți scoate de la frigider formele de ceramica pe care le-ați dat cu unt și le-ați tapetat cu zahăr pudră și bucăți de migdale/fistic.

De reținut: formele trebuie să stea neapărat la frigider înainte să puneți spumă în ele.

Umpleți formele cu spuma de oua și piure de căpșuni. (vezi foto)

Da-ți formele la cuptorul preîncălzit la 200 de grade și lăsați 6-7 minute pe ceas.

Souffle-ul trebuie să se ridice din formă când este la cuptor. (vezi foto)

Acum totul este pregătit!

Ingrediente 4 porții
2 ouă
50g zahar plus zahăr pentru tapetat formele.
200g căpșuni
1 linguriță amidon
sare
50g migdale/fistic
Îți doresc spor la treabă și poftă de viață!
 Chef bucătar Florin Tare și rețetele sale delicioase sunt aici: