Dintotdeauna m-au fascinat culorile cu frumusețea și expresivitatea lor. Le iubesc și le folosesc cât mai des, în vestimentația aleasă, pentru jucăriile fetiței mele și foarte puțin în alimentele pe care le pregătesc zilnic pentru masa familiei mele.
Vrei să știi de ce?
Datorită cantitătii uriașe de coloranți folosiți pentru „a ne lua ochii” și deseori mințile asupra unuia dintre cele mai mari pericole, și anume, sănătatea noastră precară.
De ce spun asta?
Pentru că nu este normal ca anual să fie fabricați în jur de 7 milioane de kilograme de coloranți sintetici. Îndemnul meu si al tuturor specialiștilor este acela de a consuma alimente cât mai puțin procesate și cât mai naturale.
Pericolele de sănătate sunt încă subiecte de studiu și dezbateri pentru că apar o serie de riscuri ale consumului acestora, de la tulburări de comportament la copii, obezitate, diabet, atacuri cerebrale și până la declanșarea cancerului.
Coloranții alimentari și aditivii alimentari consumați în anumite cantități produc diverse afecțiuni.
Aditivii alimentari sunt substanțe chimice naturale sau artificiale adăugate în alimente cu scopul de a menține prospețimea, calitatea, aspectul, textura, mirosul și gustul.
Crezi că mâncarea ta va devenii plictisitoare fără culoare?
Coloranții alimentari se adaugă pentru a face alimentele mai atrăgătoare pentru copii și de ce nu, și pentru noi, adulții. Aromele, îndulcitorii îmbunătățesc gustul, gumele sunt utilizate pentru a modela textura și consistența alimentelor pe bază de apă.
Colorantul albastru folosit în produse de patiserie, bomboane, etc., provoacă anomalii chromozomiale.
Colorantul albastru indigo crește riscul dezvoltării tumorilor cerebrale.
Cel roșu-orange predispune la tumori ale vezicii urinare.
Colorantul verde smarald crește riscul de hiperactivitate și ADHD.
Colorantul roșu – eritrozina are efecte negative la nivel comportamental și neurochimic, crește riscul de apariție a tumorilor tiroidiene.
Colorantul galben – tartrazina determină anomalii chromozomiale, limfoame, astm, insomnii, comportamente agresive, hiperactivitate, alergii, tumori tiroidiene.
Glutamatul monosodic creează dependență și are efecte precum palpitații, dureri de cap.
Tu ai puterea să decizi!
Alternativele recomandabile sunt coloranții fabricați din surse naturale: din morcovi, țelină, spanac, dovleac, fructe de pădure, varză roșie, turmeric, șofran, ardei iute.
Coloranții naturali nu oferă culori la fel de concentrate, pot modifica gustul alimentelor și sunt sensibile la căldură. Chiar dacă copiii tăi nu sunt încă familiarizați cu gusturile noi ale alimentelor enumerate mai sus, tu ești persoana potrivită pentru a-i educa si ai ghida atunci când fac alegeri alimentare, și nu numai.