O vorba înțeleaptă spune că nu iese sfîrrrr fără foc, și așa se întâmplă și în rețeta de azi.
Ați auzit/mâncat până acum brânza grecească halloumi? Dacă raspunsul este nu, să știți că a venit momentul să îi acordați o șansă, de atât are nevoie această brânză, o șansă.
Când auziți de Grecia ce legumă vă apare în față? Sa fie oare, vânăta din musaka? Ei bine, dacă vă place musacaua și vă place și brânza, aceasta rețetă este pentru dumneavoastră, pentru că le are pe amândouă.
Acum, că am stabilit care sunt alimentele principale, puteți să faceți piața , iar de acolo o să aveți nevoie de:
2 vinete medii
o bucata de ghimbir,
2 lămâi sau 4 Lime,
1 rodie,
un castravete,
o cutie de iaurt grecesc,
frunze de menta,
1 căpățâna de usturoi
2 legături de pătrunjel
ceapă verde pentru decor
Pe lângă ingredientele de mai sus o să mai aveți nevoie de câteva condimente printre care sosul de soia, uleiul de susan, sarea și piperul.
Putem începe? Brânza halloumi va trebui sĂ stea la macerat 24 de ore, iar pentru sosul în care o să stea brânza, folosiți:
450 g brânza halloumi tăiată cuburi
2 vinete tăiate și ele cuburi de aceeași dimensiune ca și brânza.
În același timp, pregătiți într-o pungă cu fermoar 2 linguri de sos de soia, 1 lingură de ulei de susan, 2 linguri de ghimbir tocat, o lingură de zeamă de lămâie, un cățel de usturoi ras și sare de mare. Peste acest amestec adăugați bucățile de brânză, sigilați punga și dați la frigider pentru 24 de ore.
Pentru bucățile de vinete o să facem un sos pentru macerat cu aproximativ 3 ore înainte să puneți frigăruile pe grătar. Pentru sos avem nevoie de cele două vinete tăiate cuburi de mărimea bucăților de brânza, 4 linguri de ghimbir ras, sucul de la o lămâie și coaja tot de la o lămâie, doua linguri de miere, o legătură de ceapă verde tocată, sare, piper proaspăt și două linguri de ulei de măsline.
Amestecați toate ingredientele de mai sus împreună cu bucățile de vinete și puneți-le tot într-o pungă cu fermoar și dați la frigider pentru 3 ore maxim pentru că nu vrem să se înmoaie vinetele.
Mai aveți doar doi pași de urmat până o să ajungeți să vă bucurați de aceste minunății – pregătiți sosul neștire iar acest sos se numește așa tocmai pentru că o sa mâncați sos în neștire.
Pentru sos aveți nevoie de:
un castravete ras și stors
300 g iaurt grecesc
2 linguri de ulei de masline
sucul de la o jumătate de lămâie
un cățel de usturoi ras
boabele de la o jumătate de rodie
4-5 frunze de menta tocate fin.
Acestea fiind zise, acum aveți totul pregătit și tot ce mai trebuie să faceți este să încingeți grătarul și să țineți frigaruile 4-5 minute pe o parte iar la final să le savurați alături de sosul neștire.
Îți doresc spor la treabă și poftă de viață!
Chef bucătar Florin Tare și rețetele sale delicioase sunt aici: