O alimentație sănătoasă înseamnă o repartiție echilibrată a nutrienților pe mese și a meselor pe parcursul unei zile.
Ideal este un orar al meselor care sa cuprindă trei mese principale: MIC DEJUN, PRÂNZ și CINĂ, dar și două gustări: una la mijlocul intervalului dintre mic dejun și prânz și una la mijlocul intervalului dintre prânz și cină.
Micul Dejun este cea mai importantă masă a zilei, rolul lui este de a oferi energie pe tot parcursul zilei prin alimente echilibrate și nutritive. Micul dejun se consumă în prima oră de la trezire cu un procent din necesarul energetic zinic de 20-25%.
În lipsa micului dejun, senzația de foame care apare la jumătatea zilei, conduce la excese alimentare, care în timp va duce la suprapondere și obezitate. Renunțarea la micul dejun are și alte consecințe precum: hipertensiunea arterială și nivel al colesterolului ridicat în sânge.
Motivele pentru care se renunță la micul dejun este lipsa timpului, însă dacă te trezești cu 30 de minute mai repede înainte sa pleci la școală, facultate sau servici îi aduci cu siguranță organismului tău un plus de energie și sănătate maximă pe termen lung.
Alimente recomandate pentru micul dejun
Un mic dejun echilibrat combină CARBOHIDRAȚI de calitate cu FIBRE și PROTEINE. In acest fel, nutrienții se transformă aproape integral în energie (și nu in depozite de grasime), iar cu această ocazie sistemul digestiv functionează excelent.
-IAURTUL (de capra este cel mai sănătos), furnizează calciu, proteine și probiotice;
-FULGII DE OVĂZ, conțin fibre și acid folic;
-GERMENII DE GRÂU, conțin fibre de calitate, acid folic și vitamina E;
-SEMINTELE DE CHIA, conțin fibre de calitate, fier, calciu, proteine și potasiu;
-SEMINTE DE IN, furnizează grasimi esențiale omega-3, fibre și antioxidanți;
-GRAPEFRUIT, furnizează antioxidanți, fibre și vitamina C;
-KIWI, conține antioxidanți, vitamina C, minerale și flavonoide;
-BANANELE, furnizează carbohidrați de calitate superioară, potasiu și vitamine benefice organismului;
-OUALE, sunt surse sănătoase de proteine și vitamina D;
-PÂINE DIN FĂINĂ INTEGRALA, o sursă esențiala a complexului de vitamine B.
Fă-ți timp pentru micul dejun, nu durează mai mult de 30 de minute sa-l prepari și să-l consumi!!!
Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.
Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A