Salată cu Tagliata de Vită


Ora prânzului a sosit și încă nu știți ce o să mâncați? Ei bine și mie mi se întâmplă de multe ori să nu știu de dimineață ce o să mănânc la prânz așa că intru în bucătărie să văd ce mai am în frigider de la cumpărăturile anterioare.

Așa am făcut și pentru rețeta de azi, am gătit cu ce legume și carne mai aveam în frigider. Întâmplarea a făcut că înainte cu o zi am văzut  carne de vită, pe lângă care nu puteam să trec așa că am cumpărat-o imediat știind că o să fie bună peste 1-2 zile.
Eu am ales să pregătesc antricotul de vită mediu spre făcut, aici când vorbim de timpul de gătire al cărnii de vită trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte printre care: tipul de carne, grosimea cărnii, vârsta animalului de la care provine carnea și nu în ultimul rând preferința fiecăruia (unora de place carnea în sânge, altora medie și tot așa).
Acum să trecem la ordinea efectuării operațiilor . Pentru început puneți la foc o cratiță cu apă în care ați adăugat sare, boabe de piper, 2 crenguțe de cimbru și boabe de muștar. În această apă o să fierbeți imediat păstăile de fasole( păstăi verzi și galbene) – 4-5 minute.
În tot acest timp luați un bol mare și amestecați 2 linguri de ulei de măsline cu 3 linguri de zeamă de lămâie, sare, piper, 10-14 măsline și 6-8 roșii cherry.
Amestecați bine ingredientele din bol și lăsați-le deoparte până la final. Acum puteți să aprindeți și grătarul sau să  luați o tigaie grill iar pe fundul acesteia nu puneți ulei, ci hârtie de copt.
Când tigaia/ grătarul este încins puneți carnea pe care ați pus în prealabil sare și piper. Acum începe timpul de gătire, iar cum ziceam mai sus acest timp nu este unul standard dar principiul este simplu, cu cât vreti ca bucata de carne să fie mai bine făcută cu atât o țineți mai mult pe foc (pentru un antricot gros de 3-4 cm – pentru mediu: 4 minute pe ceas pe fiecare parte)
Foarte important să lăsați carnea să se odihnească după ce o luați de pe grătar tocmai pentru că în timpul gătirii fibrele cărnii se contractă și rețin foarte puțin lichid iar cu cât timpul de odihnă este mai mare cu atât fibrele sunt mai relaxate și absorb acel lichid din carne care o face atât de suculentă și gustoasă.
Cât timp se odihnește și carnea rupeți în bucăți salată iceberg, curățați un morcov și folosiți curățătorul economic pentru a-l felia. Eu am folosit și andive, dar aici puteți să le omiteți în cazul în care nu vă plac legumele puțin amare.
La final am adăugat peste vită 2 roșii uscate felii.
Acum puteți să amestecați toate legumele împreună gustați și asezonați cu sare și piper. Așezati în farfurie, iar deasupra așezati feliile de carne și roșiile uscate. Poftă bună!
Ingrediente pentru 2 persoane:
200g carne de vită
8 roșii cherry
250g salată iceberg
1 morcov
120g fasole păstăi
sare
piper
2 crenguțe de cimbru
boabe de piper
boabe de muștar
3 roșii uscate
Îți doresc spor la treabă și poftă de viață!
 Chef bucătar Florin Tare și rețetele sale delicioase sunt aici: