Ne place să mâncăm și bine facem pentru că mâncarea ne susține, ne energizează și ne păstrează sănătoși.
Totuși, o mare parte a celor ce își doresc să slăbească se lovesc de acest sindrom de colon iritabil ca și de un zid ce nu le permite să meargă mai departe în călătoria de recuperare a siluetei dorite. Nu trebuie să te temi că nu vei reuși , trebuie doar să devii mai atent(a) la alimentele pe care le consumi și la modul cum le consumi.
Colonul iritabil este o tulburare gastro – intestinală care pune în dificultate o mare parte a oamenilor din România și nu numai. Aceasta este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în țările dezvoltate.
CE ÎȚI RECOMAND?
Un aport de fibre 20-35 g/zi și hidratați-vă 2-3 l apă/zi și dietă scazută în aportul grăsimilor. Consumul de fibre din fructe, legume, cereale integrale.
Dacă persistă balonarea, focalizarea se face pe fructe și legume. În caz de diaree se pune accentul pe fibre solubile: mere, fructe de pădure, morcovi, fulgi ovăz.
Astăzi ți-am pregătit un ghid care să te ajute în dieta ta de acum încolo. Dacă vrei să afli mai multe sau ai nevoie de ajutor specializat, te invit cu mare drag să ne cunoaștem și să discutăm despre ce te interesează.
Colon iritabil +constipatie:
ALIMENTE INTERZISE
-pâine și cereale din boabe rafinate
-alimente prelucrate: chipsuri, dulciuri
-cafea, băuturi carbogazoase, alcool
-produse lactate, brânză, etc..
SE RECOMANDĂ creșterea treptată a aportului de fibre: 2-3 g/zi până la 25g/zi. Cerealele integrale, fructele și legumele sunt foarte potrivite pentru tine în acest caz. Alimentele care „înlocuiesc” zahărul, precum prunele uscate te vor ajuta să te simți mult mai bine. Și nu uita de hidratare, e foarte importantă!
Colon iritabil +diaree:
ALIMENTE INTERZISE
-prea multe fibre insolubile: coaja fructelor si legumelor, fasole, nuci, varză.
-alimente si băuturi cu ciocolată, alcool, cafea
-mese prea bogate
-alimente crude
-produse lactate
-băuturi carbogazoase
SE RECOMANDĂ pâinea integrală din grâu, orz, ovăz, orezul brun, pastele din cereale integrale, pulpa fructelor, fructe uscate. Mâncați porții mici, beți apă cu o oră înainte sau după masă, niciodată însă în timpul mesei. Evitați să mâncați alimentele la temperaturi extreme în cadrul aceleiași mese.
Sunt Violeta Bun și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
Nutriția și alimentația sănătoasă sunt prilejul ca alături de tine, în cadrul consultațiilor, să înțelegi mai bine ce program ți se potrivește și care sunt soluțiile specifice care te pot ajuta pe tine să pierzi în greutate, să te îngrași sau să îți păstrezi vivacitatea și zâmbetul pe parcursul întregii zile.
Te invit să ne cunoaștem mai bine! Îți mărturisesc, sunt ambițioasă, perseverentă și flexibilă și mă folosesc de aceste atuuri în interacțiunile cu clienții mei pentru a găsi solții și variante potrivite atunci când rezultatele se lasă greu așteptate.
Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A