Fettuccine cu fructe de mare


[kkstarratings]Doar mie mi-e poftă de rețetele de vară?
Ei bine,  astăzi am să vă prezint o rețetă care vă va teleporta imediat la malul mării.

Pentru început va trebui să faceți cumpărăturile, iar pentru această rețetă cea mai indicată zi este joi pentru că joi o să găsiți cele mai proaspete fructe de mare și asta e bine de reținut pe viitor. Joia se aprovizionează magazinele mari ( dacă nu toate, cele mai multe) cu materie primă pentru weekend.
Încă un lucru de reținut, fructele de mare nu rezistă prea mult timp după ce le cumpărați și de preferat este să le preparați în ziua în care ați făcut piața.
Acum, presupunând că aveți piața făcută puteți sa începeți să faceți pregătirile, și e bine să aveți toate fructele curățate și tăiate. Acesta este momentul propice în care să începeți. Timpul de gătire este scurt și nu o să aveți prea mult timp la dispoziție între faze ca să decorticați creveții sau sa spălați midiile și calamarii.
Eu încep cu curățarea midiilor cu un burete de sârmă, dacă midiile au puncte albe, acelea trebuiesc îndepărtate (cochilia trebuie să fie neagră, fără puncte de impurități).
După ce ați îndepărtat punctele albe rupeți acele fire care ies din midie și nu sunt altceva decât alge, dar asta nu este tot pentru că midiile trebuie sa fie închise.  Dacă găsiți midii deschise în pungă și nu se închid când le luați în mână înseamnă că sunt moarte și trebuie să le aruncați.
Dacă țineți cont de pașii de mai sus nu o să aveți probleme cu midiile, iar acum să trecem la creveți:
Când vine vorba despre creveți eu lucrez doar cu creveți cruzi și nu acei creveți rozalii care sunt deja prefierți. În felul acesta, eu decid  timpul de gătire începând de la 0.
Creveții cruzi îi recunoașteți după culoarea maronie și sunt mai moi la atingere.
Pentru curățarea lor va trebui să le rupeți capetele urmând să îi decorticați (nu aveți nevoie de instrumente speciale, doar mâinile). După ce le-ați rupt capul și i-ați decorticat mai aveți un singur pas, și anume să îi crestați n partea din curbura exterioară a crevetelui și să scoateți acel intestin negru pe care o să îl vedeți. Ați terminat și cu creveții.
Urmează să curățați calamarii, în cazul în care cumpărați calamari întregi sau dacă îi cumpărați rondele nu mai aveți de curățat nimic. Dacă totuși îi cumpărați întregi trebuie să scoateți tot ce găsiți în interiorul acestora. Este recomandat să îi întoarceți pe dos după ce le-ați rupt capul și să îi spălați bine și pe interior (atenție sporită la acea „chestie sticloasă” pe care o să o găsiți la interior, neapărat să o dați jos, deoarece nu este comestibilă.
Acum treceți la exterior și curățați calamarii de acea pieliță maronie, culoare lor trebuie să fie albă. Acum că i-ați curățat, puteți să îi tăiați rondele și să îi puneți deoparte.
Și în sfârșit, după multă muncă (nu e chiar așa multă) puteți să începeți  cu o tigaie în care să adăugați 20g unt, 2 linguri de ulei și 2-3 căței de usturoi tocați mărunt. Când este topit untul adăugați creveții, calamari midiile și așteptați 2-3 minute timp in care amestecați.
După cele 2 minute adăugați un pahar de 150-200 ml vin alb sec și dați focul mare astfel încât să se evapore vinul cât mai repede. Când acesta s-a evaporat, adaugați sosul de roșii și mai  lăsați la foc 5-6 minute.
În tot acest timp, apa de paste trebuie să fiarbă astfel încât să puteți adăuga pastele peste sos cu 2 minute înainte ca acestea să fie fierte și să le terminați împreună cu sosul.
Acum că mâncarea este gata, adăugați pătrunjelul, chemați membrii familiei și bucurați-vă împreunăde aceste bunătăți.
Ingrediente pentru 2 persoane:
200 g fettuccine/spaghete integrale
20 g unt
10 ml ulei
3 căței se usturoi
o legătură de pătrunjel
200 ml vin alb sec
sare
piper
10-12 creveți
5 baby calamari/2 calamari mari
12-13 midii
Îți doresc spor la treabă și poftă de viață!
 Chef bucătar Florin Tare și rețetele sale delicioase sunt aici: