În România peste 20% din populație suferă de obezitate, ponderea cea mai mare fiind reperezentată de femei iar la nivel mondial peste 300 milioane de persoane suferă de această boală iar cifrele sunt în continuă creștere.
Obezitatea s-a transformat ușor-ușor, cu sau fără voia noastră într-o boală. Suntem dusi de val de oferta uriașă de produse apărute pe piață care ne îmbie să le încercăm și să le gustăm pe toate. Ne lăsăm convinși de televizor sau laptop pentru a rămâne acolo, fie pe canapea sau în scaunul de birou, iar activitatea fizică o punem pe așteptare. Sau…în cazul nostru, al doamnelor, încercăm diete după diete care ne dau peste cap metabolismul și întreg echilibrul, ajungând să ne îngrășăm, chiar dacă noi urmărim opusul acestei situații.
Dar ce este totuși această boală numită obezitate?
Obezitatea este o afecțiune cu exces de țesut adipos, un surplus ponderal de peste 20% din greutatea ideală cu efecte asupra condiției estetice, psihosociale și biologice a persoanei și apare ca rezultat al dezechilibrului între aport și consum energetic.
În apariția obezității sunt implicați factori genetici, factori de mediu, psihologici, influențe culturale și mecanisme reglatoare fiziologice.
Din păcate obezitatea atrage după ea și complicații cum ar fi: ateroscleroză, diabet, varice, manifestări dermatologice, litiază renală, hirsutism, hipertensiune arterială, complicații ginecologice, cancer, reducerea duratei vieții, și lista continuă.
Ce se poate face?
Totul stă în puterea ta, în modul prin care iei deciziile, în puterea ta de a conștientiza cât de importantă este sănătatea. Și cum te îndemn de fiecare dată, informează-te și apelează la specialiști pentru ca viața ta să fie mai ușoară, mai bună, mai FIT.
Integrarea într-un program nutrițional în care se stabilesc parametrii importanți este esențială. In felul acesta afli ce fel de obezitate este, cum este împărțit țesutul adipos, ești educat în așa fel ca să cunoști singur/ă cum să îți reglezi chiar tu stilul de viață. Bineînțeles, sub îndrumarea specialistului.
Există o serie de formule pentru stabilirea greutății ideale, una dintre acestea este Formula Metropolitan Life Insurance Company:
Gi bărbați=50+0.75*(T-150)+(V-20)/4
Gi femei=Gi bărbați*0.9
Apoi se stabilește cantitatea de țesut adipos si distribuția acestuia cu ajutorul:
1. Indicelui de masa corporala IMC=G/T^
2. Indice abdomino fesier-raportul dintre circumferința abdominala și a feselor
-obezitate androidă (forma de măr) când IAF >0.85 la femei și >0.90 la bărbați
-obezitate ginoidă (forma de pară) când IAF<0,85 la femei și sub 0.90 la bărbați.
Programul nutrițional cel mai eficient constă în modificarea dietei-hipocalorică, selecția alimentelor cu lipide puține, activitate fizică, modificarea comportamentului, educația nutritională și suport psihologic.
Dietele se stabilesc în funcție de tipul și severitatea obezității, vîrstă, stil de viață, chiar și reducerea moderată a greutății e benefică.
Terapia nutrițională este diversă și se adresează persoanei în cauză.
Obezitatea nu se tratează “la gramadă” pentru că fiecare persoană este diferită. De aceea noi ca nutriționiști creăm programe nutriționale personalizate care să se potrivească fiecarei persoane în parte.
– diete cu conținut caloric scăzut unde scăderea ponderală se face cu 0.4-0.5 kg/săptămână
– diete cu foarte putine calorii, între 200 și 800 kcal/zi
– diete disociate prin înlocuire-cele 6 grupe de alimente principale: păine si făinoase, carne, fructe, legume, lactate și grăsimi sunt împarțite în functie de conținutul glucidic, lipidic și proteic, întrucât alimentele din cadrul fiecărei grupe au un conținut asemănător de principii alimentare, însă nu și de calorii.
– diete cu index glicemic scăzut, diete disociate.
Reguli de aur la pacienții cu obezitate:
-automonitorizare
-autocontrol
-măncat doar șezănd la masă, încet
-părăsirea mesei imediat după terminarea porției
-mâncat fără alte activități
-fără alimente inadecvate în casă sau pe masă
-cumpărături conform listei
-mese și gustări programate
-1 oră pe zi activitate fizică moderată sau 30 minute activitate intensă timp de 4-7 zile pe saptămână.
Sunt Violeta Bun și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
Nutriția și alimentația sănătoasă sunt prilejul ca alături de tine, în cadrul consultațiilor, să înțelegi mai bine ce program ți se potrivește și care sunt soluțiile specifice care te pot ajuta pe tine să pierzi în greutate, să te îngrași sau să îți păstrezi vivacitatea și zâmbetul pe parcursul întregii zile.
Te invit să ne cunoaștem mai bine! Îți mărturisesc, sunt ambițioasă, perseverentă și flexibilă și mă folosesc de aceste atuuri în interacțiunile cu clienții mei pentru a găsi solții și variante potrivite atunci când rezultatele se lasă greu așteptate.
Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A