Și pentru că este încă perioadă de vară, perioada concediilor cu mult soare si temperaturi crescute trebuie să cunoaștem, să ne ferim și să tratăm câteva aspecte neplăcute ce pot apare în această perioadă și care afectează starea de sănătate a copiilor noștri.
Insolația este o urgență medicală și este frecvent întălnită în rândul copiilor, ea reprezentând o stare patologică ce apare în urma expunerii prelungite la soare și la temperaturi crescute. Este o afecțiune care trebuie privită cu multă seriozitate care necesită îngrijiri medicale și care în cazurile grave la care nu se intervine la timp poate afecta creierul, organele vitale și poate duce chiar la deces.
Expunerea la soare este favorabila organismului, respectiv copiilor ajutând la sintetizarea Vitaminei D atât de importantă în imunitate și la buna funcționare a multor organe și mecanisme ale corpului, doar în anumite condiții:
- Expunere la soare la anumite ore când radiațiile ultraviolete nu sunt nocive, respectiv între 7 și 10 AM și după ora 17.
- Folosirea de accesorii care protejează capul, ochii , corpul respectiv palariuțe, șepci, ochelari de soare, creme cu factor de protecție solară ridicată.
- Hidratare intensă cu apă și evitând băuturile carbogazoase și dulci.
- Nu se depune efort fizic intens.
- Purtarea de hainuțe din materiale naturale, care ajută corpul să își regleze temperatura.
Când nu se respectă aceste condiții, apare epuizarea termică, care este o formă de hipertermie a corpului.
Simptome care trebuie recunoscute și care apar înainte de a se instala insolația, în epuizarea termică:
|
De la epuizarea termică a corpului în condițiile în care nu se intervine la timp se instalează insolația, o urgență medicală și duce la apariția simptomelor la nivelul sistemului nervos, deshidratare, care atrag după sine și alte complicații.
Simptome insolație:
|
Tratamentul și măsurile imediate în cazul în care observăm epuizarea termică cuprind în primul rând odihna în mediu răcoros, ridicarea picioarelor și înlăturarea hainelor în exces. Rehidratarea este foarte importantă, se administrează lichide până când copilul urinează suficient și urina este normală la culoare.
Folosirea de comprese reci sau pungi cu gheață în axile, pe abdomen. În mod normal este nevoie de o perioadă de recuperare de 24-36 ore în care este interzisă expunerea la soare. În cazul instalarii insolației se apelează serviciul de urgență dupa care se pot lua măsuri de prim-ajutor până la sosirea echipajului medical.
Deviza mea este aceea că este mai important să prevenim decât să tratăm. Dacă respectăm condițiile de expunere la soare prevenim aceste situații neplăcute atât pentru copii cât și pentru părinți. Este important să recunoaștem aceste simptome, să intervenim la timp și nu în ultimul rând să știm când este momentul să apelăm la serviciul de urgență.
Dr. Adina Frusa, Medic specialist pediatru.
Dr. Adina Frusa – medic specialist pediatru. Medic specialist pediatru aflat în slujba copiilor din anul 2004, cu o experiență de peste 5000 de pacienți, Seriozitatea, interesul pentru meseria mea și dragostea pentru copii, dar nu în ultimul rând ajutată și de meseria de mamă a doi copii minunați, mă determină să-mi ating scopul propus în cariera si anume PĂSTRAREA ȘI RECUPERAREA STĂRII DE SĂNĂTATE A COPIILOR.