Importanța somnului


Somnul are o importanță deosebită asupra organismului fiind indispensabil vieții, precum apa și mâncarea.

Somnul este o stare fiziologică, periodică și reversibilă, în care intregul organism se reface pentru a putea relua activitatea zilnică, pentru a crește și pentru a funcționa la parametrii optimi.

Îti petreci trei sferturi din viață dormind, probabil consideri asta o pierdere de timp , dar memoria, vigilența, capacitatea de concentrare și de învățare depind de cantitatea și calitatea somnului!

Nici prea puține, dar nici prea multe ore de somn nu îți fac bine, sub 6 ore de somn pe noapte sunt prea puține, iar mai mult de 9 ore pe noapte sunt prea multe.

Privește de cate ore de somn ai nevoie pe parcursul vieții;

  • bebeluşi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
  • copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
  • preşcolari: 11-13 ore de somn;
  • şcolari: 10-11 ore de somn;
  • adulţi: 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult)
  • persoane în vârstă: 7-9 ore de somn.
Sfaturi care te ajută să ai un somn linistit:

În primul rând, stabilește-ți un program de somn pe care să-l respecți aproximativ în fiecare seară (între orele 22:00-00:00 creierul se odihnește cel mai bine), apoi încearcă să nu neglijezi importanța exercițiului fizic, însă nu chiar înainte de somn pentru a nu-ți altera calitatea somnului, dar crede-mă, dormi mult mai bine când în ziua respectivă ți-ai petrecut măcar o oră în sala de fitness.

Daca ești băutor de cafea, încearcă să eviți consumul după ora 16:00, mai ales dacă ai observat că îți afectează somnul.

Îti vine să crezi că atmosfera din cameră este, de asemenea, foarte importantă? O temperatură medie, întuneric, liniște, te ajută să ai un somn linistit și odihnitor.

În ceea ce privește grupele alimentare, grăsimile consumate seara experimenteaza o întrerupere a ciclurilor de somn. Somnul poate fi perturbat dacă alegi să consumi ciocolată sau alte alimente bogate în cafeină înainte de culcare.

Alimentele bogate în proteine, o parte esențială a dietei zilnice, sunt o alegere greșită în ultima parte a zilei, mai ales înainte de a merge la culcare și mai ales dacă sunt și bogate în grăsimi, deoarece sunt mai dificil de digerat pe timp de noapte (să nu uiți că ultima masă trebuie servită cu 3 ore înainte de a merge la somn).

Este important să te hidratezi pe tot parcursul zilei (2l apă/zi), dar la fel de important este să reduceți aportul de lichide înainte de culcare, dacă bei prea multe lichide înainte de a merge la somn cu siguranță somnul va fi înterupt de dorința de a urina.

Alimentele care te ajută la îmbunătățirea somnului sunt: cireșe, banane, fulgi de ovăz, laptele care conține triptofan și salată verde care are o reputație foarte bună de luptător împotriva insomniei. Așadar, salata verde ar trebui să facă parte constant din cina zilnică alături de legumele proaspete.

Ce este insomnia?

Ea reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-și menține somnul pe o perioadă de cateva ore și are cauze multiple: prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de cafeină sau alcool, regimul de viață dezordonat, dependența de droguri etc.

Acum că ai învățat cum să te ferești de insomnii și de nopți neodihnitoare, te invit cu drag să pășești spre un stil de viață cât mai ordonat și să respecți cele 7-8 ore de somn care sunt necesare rutinei tale zilnice, iar diminețile vor fi mult mai frumoase trezindu-te odihnită, bine dispusă și dornică de a prepara un mic dejun hrănitor și sănătos!

Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
 Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.

Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A