Sfaturi pentru sportivi


Alergatul… mișcare, sănătate, voie bună, performanță. Atat de simplu, ar spune unii, cel puțin cei la început de drum în acest sport. 1 km, 2 km, 3 km și așa mai departe, ce ușor ar trebui să fie! Dar, ca să facem treabă bună și sa ne putem bucura de alergat, corpul nostru trebuie pregătit din toate punctele de vedere, atat prin antrenament regulat, cât și printr-o alimentație corespunzătoare.

Antrenament plus alimentație sunt ingredientele care pot face din alergat o adevarata plăcere și o condiție pentru un stil de viața cu adevărat sănătos.

Când incepem sa alergam regulat corpul nostru se transforma, creste capacitatea toracică pentru a primi mai mult aer, inima bate mai repede pentru a putea împinge un volum mai mare de oxigen către muschii care lucrează din greu, corpul se adaptează pentru a-și folosi sursele energetice, totul se modifica in organismul nostru.

Ca totul să se petreacă într-un ritm  fiziologic și sănătos pentru corpul nostru este foarte important felul în care ne alimentăm și ce îi oferim organismului ca să facă față cu brio la antrenamente și să funcționeze în parametri optimi. E important ce surse de energie îi oferim, nutrienți care sunt implicați in efort, dar și alimentația post efort, nu de alta dar vrem sa ne mișcăm și a doua zi.

Acesta este motivul pentru care vreau sa aduc in discuție câteva aspecte legate de alimentație. Pare simplu, dar făcut cu cap, starea de bine a organismului și performanțele obținute pot fi un real succes.

Așa că în articolele următoare vom povesti despre:

  1. Hidratare. Rolul apei in efortul fizic, câta apa, cum și când o bem
  2. Alimentația sănătoasă și nutrienți importanți in activitățile sportive
  3. Alimente energizante
  4. Superalimente benefice sportivilor
  5. Cum, cât și când mâncam când facem o activitate sportivă
  6. Încărcarea glicemică inainte de competiție
  7. Refacerea- post efort fizic.

Va sfătuiește cu drag, Dr. Iren Alexoi