Aditivii alimentari periculoși pentru copii


Toti nutritionistii ne îndeamnă să consumăm alimente cât mai puțin procesate și cât mai naturale. Aceste sfaturi îi vizează în primul rând pe părinți, care trebuie să evite să le dea copiilor lor produse cu ingrediente și conservanți care ridică multe semne de întrebare. Semnalele de alarmă vin ca urmare a deselor cazuri de boli grave (atacuri cerebrale, obezitate, diabet) care apar la vârste din ce în ce mai mici.

Alimente de bază care nu trebuie să lipsească din alimentația unui copil sunt legumele, fructele, carnea si lactatele.

Trebuie evitate alimentele cu zaharuri rafinate – bomboane, suc, sirop, jeleu, prăjituri și produse de patiserie. Multe alimente  care par sănătoase, conțin conservanți și alte ingrediente care trebuie evitate. Alimentele prăjite sau care provin din fast-food conțin grăsimi și substanțe care cauzează probleme de sănătate.

Cele mai multe produse de fast-food sunt produse în masă, procesate și pline de conservanți, arome artificiale, coloranți şi aditivi alimentari.

Aditivii alimentari sunt substanţe chimice naturale sau artificiale, adăugate în produsele alimentare cu scopul de a menţine prospeţimea, calitatea, aspectul, textura, mirosul şi gustul acestora.

De exemplu, coloranţii alimentari se adaugă pentru a face alimentele mai atrăgătoare pentru copii. Aromele, îndulcitorii şi acidul îmbunătăţesc gustul, gumele vâscoase sunt utilizate pentru a modela textura şi consistenţa alimentelor pe bază de apă iar emulgatorii netezesc textura unor alimente precum îngheţata sau maioneza.

Aditivii alimentari periculosi pentru cei mici sunt:

  • Bromat de potasiu

Este un aditiv folosit pentru creșterea in volum a pâinii care în multe ţări a fost deja interzis deoarece ar cauza apariţia cancerului de colon.

Atunci când cumpăraţi pâine, fiţi foarte atenţi la etichete şi evitaţi cu orice preţ sortimentele care conţin bromat de potasiu  sau derivate ale acestei substanţe.

  • Azotat de potasiu

Este un aditiv care conferă cărnii culoarea roşu aprins. Consumat în exces, acesta poate provoca cianoza, o afecţiune în care celulele normale roşii din sânge sunt oxidate şi astfel duce la apariţia modificărilor celulare

Dupa cum arata multe studii poate duce la paritia cancerului.

  • Glutamat monosodic

Este folosit pentru a îmbunătăţi gustul alimentelor. Acesta este recunoscut pentru capacitatea sa de a da dependenţă şi pentru efecte adverse precum palpitaţii, dureri de cap şi migrene.

Monoglutamatul se poate ascunde în diferite alimente sub denumirea de „aromă de“

  •  Tartrazină

Este un colorant alimentar galben folosit frecvent în sucuri, îngheţată şi snacksuri. Studiile au    arătat că acesta se face vinovat de reacţii alergice în rândul copiilor şi un risc crescut de astm.

  • Sudan I, II şi IV

Sunt aditivi folosiţi în pudra de chilli, curry sau boia, pentru o culoare mai intensă. Acestea sunt clasificate ca fiind cancerigene de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

  • Acesulfame potasium şi zaharina

Sunt îndulcitori artificiali folosiţi în special în industria băuturilor răcoritoare. Ambele s-au dovedit a avea efect cancerigen.

  • Albastru 1, albastru 2, verde 3, roşu 3

Aceşti coloranţi pot avea efect cancerigen. este recomandată evitarea sau limitarea consumului de produse în compoziţia cărora s-au folosit coloranţi artificiali.

 

Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
 Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.

Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A