O mamă sănătoasă înseamnă un copil sănătos. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci cand alăptezi micuțul.
“Mănânc cât pentru doi”, este sloganul în spatele căruia au tendința să se ascundă o mulțime de femei care alăptează. Sub falsa impresie că dieta trebuie să fie cât mai consistentă și mai variată, proaspetele mame sunt tentate să mănânce mai mult decât de obicei.
Acest obicei este aplicat de majoritatea femeilor și în perioada celor 9 luni de sarcină, însă prea multe kilograme acumulate în timpul sarcinii pot fi dăunătoare atât pentru făt, cât și pentru mamă. Femeile supraponderale au un risc crescut de diabet gestațional, hipertensiune arterială, naștere prematură și complicații în timpul sarcinii.
Ce presupune o alimentație sănătoasă a mamelor care alăptează? Îți voi spune aici în cateva cuvinte, dar te asteptăm cu dragla cabinet pentru diete personalizate, sfaturi nutriționale și multe alte beneficii pentru sănătatea ta și a micuțului.
- Pe perioada alăptării nu este permisă o dietă strictă pentru a reveni la greutatea de dinaintea sarcinii, aceasta poate conduce la pierderea laptelui;
- Crește consumul de apă la 1l pe zi, așa încât să bei in jur de 2.5 – 3 litri de lichide zilnic;
- Crește consumul caloric zilnic până la 2500 calorii;
- Împarte consumul caloric pe parcursul a cinci mese: mic dejun, prânz, gustarea dintre mic dejun și prânz, cina și gustarea dintre prânz și cina. De vreme ce corpul tău produce lapte continuu, este nevoie și ca ingerarea alimentelor să se facă în mod regulat;
- Ferește-te de tutun! Nicotina ajunge direct la copil prin lapte;
- Evită consumul de alcool. Alcoolul trece în lapte în mai puțin de 1 oră, iar dacă bebelusul îl ingeră în cantitate mare, îi poate incetini creșterea;
- Nu consuma medicamente făra a consulta medicul;
- Mănâncă alimente bogate în vitamina B9: brocoli, citrice, fasole, mazăre, linte, avocado, conopidă;
- Femeile însărcinate și cele care alăptează au carente de zinc. Ar trebui consumate iîn jur de 15 – 20mg zinc pe zi. Zincul se găsește în ouă, carne, făină integrală și ovăz;
- Consumă 1200mg calciu pe zi, nevoia de calciu poate fi parțial satisfacută prin consumul de produse lactate, legume crude, migdale și alune.
Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.
Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A