Frumusețea anotimpurilor trecute ți-a adus în casă un nou suflet. Sau poate mai multe. Fericirea e alternată deseori de temerile noastre îndreptățite de părinți, acum, că s-a apropiat toamna.
Trecerea de la o temperatură la alta și umiditatea din aer facilitează infecțiile respiratorii. Dar, pentru că știm că sistemul imunitar al copiilor se maturizează în jurul vârstei de 11-12 ani, e important să ne înarmăm cu multă răbdare și conștinciozitate atunci când vorbim despre alimentația lui. Și nu doar să vorbim, ci să învățăm să oferim copiilor noștri cât mai multe legume și fructe și să îi facem să le iubească. Dacă copilul este sănătos, părintele este fericit.
Pentru că știu cât de mult prețuiești sănatatea copilului tău e nevoie să respectați împreună câteva lucruri.
Evitați să petreceți timpul în spații închise și neaerisite. Alegeți, în schimb, să stați cu copilul vostru în natură, la soare. Ieșirea zilnică în parc, poate părea o variantă urbană de compromis, totuși ea rămâne de preferat statului în fața televizorului sau a laptopului.
Activitatea fizică în aer liber stimulează circulația sangvină și celulele sistemului imunitar.
Să nu exagerăm cu igienizarea excesivă – copii trebuie să își creeze proprii anticorpi. Sistemul imunitar se maturizează abia în jurul vârstei de 11-12 ani. Amigdalele si timusul (glanda copilăriei – involuează după 14 ani) stimulează alte componente ale sistemului imunitar pentru a dezvolta anticorpi. Lasă copilul să se murdărească, să învețe despre lumea din jurul lui, să o înțeleagă. Misiunea ta este doar să îl protejezi și să îl susții în dezvoltarea și creșterea lui.
Somnul odihnitor este elementul cheie.
Copilul tău are nevoie de odihnă și de o rutină pe care să o creezi pentru el. La fel este și în cazul adulților, dacă stăm să ne gândim mai bine. Sănatatea și imunitatea se păstrează respectând elementele cheie ale acestei vieți: hrană, joacă, interacțiune, odihnă.
Fă-i poftă de viață!
Obișnuiește-ți copilul să consume alimente diverse, cu arome și texturi diferite, lasă-l să le descopere, jucându-vă împreună! Alimentele benefice pentru creșterea imunității sunt: lactatele, roșiile, ceapa, usturoiul. Când imunoglobulinele sunt scăzute oferă-i suplimente necesare organismului ce conțin acizi grași esențiali precum semințele de in, cânepă, pește, nuci.
Cum creștem imunitatea?
Primul pas ar fi să nu te mai îngrijorezi și să înțelegi că organismul copilului tău este “în construcție”, iar tu ești ajutorul de nădejde. Are nevoie de o mămică și un tătic puternic care să îi arate că poate trece peste toate, răceli, viroze, infecții. Și tu ai trecut prin același proces până să devii adultul de astăzi, chiar dacă nu ți-a fost întotdeauna ușor.
Iar eu sunt aici pentru tine ca să te ajut cu toate informațiila de care ai nevoie. Îți răspund cu drag la întrebări!
Mai jos, am enumerat câteva alimente – ghid necesare și benefice pentru întărirea sistemului imunitar al copilului tău.
-
Cătina: este un tezaur de vitamina C, dar mai conține și vitaminele: E, A, K, B2, B6,. Poate fi blenduită, strecurată, iar apoi poti adăuga miere (la rece). Ține cont să nu o oferi copilului tău mai târziu de ora 18 pentru că este puternic energizantă.
-
Ghimbir: antioxidant, folosit în cazul virozelor, gripelor, indigestiei, vărsăturilor, paraziților. Ghimbirul crește pofta de mâncare.
-
Chimenul conține magneziu și fier. Poate fi preparat sub formă de ceai în cazul răcelilor.
-
Busuioc: conține vitamina A, Mg, K, Fe, Ca și poate fi folosit sub formă de infuzie, pulbere, suc. Tratează răceala, tusea, congestia sinusurilor, migrena, febra, gripa, bronșita.
-
Usturoi: imunostimulent.
-
Miere: e delicioasă și se poate lua între mese, cu lămâie. La fel de bună poate fi și combinația de grapefruit cu miere, ghimbir/mentă.
Sunt Violeta Bun și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
Am intrat în lumea medicală în urmă cu ceva ani, când am devenit reprezentant medical și am avut de-a face cu medici și informații medicale zilnic.
În tot acest timp mi-am dat seama că această latura mă pasionează și pentru mine nu este doar un job, ca urmare, m-am înscris la încă o facultate -Facultatea de Nutriție și Dietetică în cadrul Universității de Medicină și farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.
Începând cu acest an, port oficial titulatura de medic nutriționist dietetician – pasiune și meserie, în același timp.
Sunt adepta unui stil de viață sănătos dintotdeauna și mi-a plăcut să aflu cât mai multe informații despre lucrurile care fac parte din viața mea și de care sănătatea familiei mele sunt în legatură și chiar depind.
Acum sunt pregatită să împărtășesc cu tine din cunoștințele mele și să te sprijin dacă este nevoie!
Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A