Dieta la restaurant


Ești într-o perioadă în care vrei să îți schimbi stilul de viață și alimentație? Nu ai posibilitatea să mănânci acasă și trebuie să alegi un restaurant? Ai fost invitat/ă să sărbătorești ceva la un local?

Primul gând este poate, să mă duc sau să nu mă duc? Ce pot eu mânca din toate bunătățile din listă? Dacă mi-e poftă de ceva și depășesc măsura? Cum e mai bine să procedez?

Te ajut eu! Bucură-te de ieșire, dar ține cont de câteva reguli!

  •  În primul rând interesează-te unde te duci ca să știi din timp cam ce fel de mâncare se servește și să ai o idee cam ce trebuie să comanzi.

 

  •  Dacă mănânci seara la restaurant, poți lua o gustare înainte de a pleca pentru a nu fi foarte înfometat/ă când comazi și să comanzi mai mult decât este necesar.

 

  •  Ai grijă la supe/ciorbe – conțin de obicei mult ulei adăugat, sare în exces, mulți cartofi și rădăcinoase fierte. Asta nu te ajută deloc deși te gândești că e o simpla ciorbă. Uleiul este hipercaloric, excesul de sare duce la retenție de apă iar cartofii și rădăcinoasele fierte au indice glicemic mare.

 

  •  Supele cremă – întrebați dacă au adaos de cartof sau amidon sau adaos de ulei și smântână. Pe acestea le evitați!

 

  •  Învățați-vă să întrebați despre modul de gătire și ingredientele unui fel de mâncare la restaurant! Dacă ciorbele/supele sunt făcute oarecum light atunci sunteți în siguranță.

 

  • Puteți alege orice fel de salate cu conținut de legume, frunze și proteine vegetale sau animale. Atenție doar la dresing pe care neapărat să îl cereți separat și îl folosiți doar pentru gust, într-o  cantitate foarte mică de dressing. De obicei conține foarte multe calorii.

 

  •  Puteți alege variantele de aperitive cu hummus, cu guacamole.

 

  •  Bruschetele cu roșii, avocado, ton etc.. Ca și model de meniu: O porție de bruschete și o salată.

 

  • Orice fel de carne la grătar (evitați totuși carnea de porc) fără sos adăugat la care adăugați o salată sau legume. Peștele sau fructele de mare la grătar sunt cea mai bună alegere.

 

  • Aveți grijă cum sunt preparate legumele. Verificați cât ulei sau unt se folosește la prepararea lor. Alegeți legume la grătar, dar să nu fie stropite cu ulei în exces sau legume la aburi.

 

  • Evitați cartofii la restaurant.

 

  •  Dacă mâncați în perioada prânzului puteți alege și un meniu care conține carbohidrați: spaghete cu sos de roșii făcut proaspăt în restaurant – cu o linguriță de parmezan sau spaghete à la primavera cu legume. Puteți împărți porția cu un prieten și să adăugați o salată lângă.

 

  •  Dacă în meniu există, puteți opta pentru orez brun sau quinoa. Sunt alimente mai sigure, care nu ne îngrașă.

 

  •  La desert – o cupă de înghețată, o salată de fructe sau un desert delicios pe care îl împarți cu cineva. Asta să nu faci însă mai mult de o dată pe săptămână.

 

  •  Evită restaurantele chinezești. Meniurile lor conțin sare, uleiuri în exces și glutamat de sodiu. Nu prea găsești nimic de dietă în meniul lor, nici măcar legumele.

 

  • Fiți responabili și constienți de alegerile pe care le faceți. În adoptarea unui stil de viață sănătos ne putem bucura gusturile dar trebuie să fim un pic mai atenți!

Sper ca sfaturile mele să vă fie de ajutor. Vizionare plăcută și Poftă bună! ⇓⇓⇓ 

 

Vă sfătuiește cu drag,

Cabinet nutriție și dietetica Dr. Iren Alexoi

Timișoara, Str.Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, cabinet B3A

Programări la: 0722 496 036