Flora intestinală prietenă…


Ai probleme digestive, ești constipat/ă sau balonat/ă?
Suferi de colon iritabil, deficiențe nutriționale de Ca, vitamina D sau Fe?
Ai respirația urât mirositoare sau suferi de oboseală cronică?
Nu reușesti să slăbești?

Acestea sunt câteva simptome care ar trebui să te ducă cu gândul la flora bacteriană intestinală și la starea ei de sănătate. Mici și totusi în număr mare, bacteriile prietenoase au grijă de noi dacă și numai dacă…și noi le respectăm și le îngrijim, pentru că ele interferează cu funcțiile organismului nostru și sunt importante pentru starea noastră generală de bine.

De ce?

Pentru că au rol important în nutriția organismului – cresc capacitatea de absorbție a intestinului pentru substanțe nutritive (de exemplu: vitamina D, Ca, Fe, etc.) și produc de asemenea nutrienți – vitamina K, biotina sau acidul pantotenic.

Au rol în apărarea imună – ajută la sintetizarea de imunoglobuline – soldați de luptă ai sistemului imun.

Ne apără împotriva microbilor, virușilor și bacteriilor. 70% din sistemul imunitar este legat de intestin și flora bacteriană intestinală.

Au rol în formarea scaunului și digestia alimentelor. Reglează pH-ul în colon, iar o floră sănătoasă înseamnă risc de cancer de colon scăzut.

Iată mulțimea de beneficii  pe care le are o floră intestinală sănătoasă!

Ce avem de făcut?

1. Nu o distrugem!
  • limităm consumul de zahăr care duce la fermentație si modificarea pH-ului intestinal.
  • ne ferim de aditivi, coloranți, conservanți în exces, substanțe care intoxică și otrăvesc bacteriile bune.
  • nu luăm antibiotice în exces pentru că ele distrug și microorganismele rele dar și flora intestinală. Recomand un tratament de refacerea microbiotei pe termen mai lung după tratamentul cu antibiotice.
  • să avem grijă la alimentele care ne produc intoleranțe (glutenul, spre exemplu) pentru că starea de inflamație produsă de acestea în intestin nu este propice dezvoltării sănătoase a florei intestinale prietenoase.
2. Să aducem în organism bacterii bune – alimente probiotice. Să avem în meniu zilnic, câte o porție din următoarele alimente: iaurt bio cu conținut de probiotice, kefir, brânzeturi fermentate, borș, zer de la branză, tofu, murături făcute în apă cu sare, must de struguri, cidru de mere făcut acasă sau produs naturist, pâine cu maia.

Sunt câteva alimente care pot fi folosite zilnic sau cu care se pot face diverse cure de revigorare a organismului pe anumite perioade de timp. Aceste cure trebuiesc recomandate de specialiști medici, nutriționisti, fitoterapeuți, doar după un consult prealabil.

3. Să hrănim bacteriile bune – cu mâncare sănătoasă, așa-numitele alimente PREBIOTICE. Aici avem cruditățile, rădăcinoasele, cerealele integrale, fructele, cicoarea, usturoiul, ceapa, prazul.

După cum vezi, nimic mai simplu!

Verifică lista de cumpărături ca ea să conțină alimente benefice și pentru flora bacteriană prietenoasă. Ai grijă de ea!

Trăiește în echilibru!

 

Vă sfătuiește cu drag,

Cabinet nutriție și dietetica Dr. Iren Alexoi

Timișoara, Str.Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, cabinet B3A

Programări la: 0722 496 036 de luni – vineri: 16-18