Fructele
Astăzi vreau să îți mărturisesc câteva dintre secretele fructelor. Natura ne oferă foarte multe varietăți de fructe, pe care cu siguranță le iubești. Ele conțin aproape în exclusivitate hidrați de carbon, majoritatea fiind cu absorbție lentă și foarte puține proteine si grăsimi.
Importanța fructelor în alimentația ta este una foarte mare, deoarece acestea contribuie la un stil de viață sănătos. Fructele au un aport bogat în vitamine hidrosolubile (C și B), minerale (potasiu), antioxidanți, fitonutrienți și foarte multe fibre care sunt în favoarea sănătății tale.
Fibrele solubile acționează asupra nivelului glicemic și al colesterolului din sânge, în timp ce fibrele insolubile (în cantitate mică) măresc volumul bolului alimentar și îi facilitează tranzitul spre intestinul gros.
Majoritatea fructelor au un indice glicemic mediu, deci nu determină creșteri bruște ale glicemiei și nici eliberarea de insulină. Ele sunt gustoase și foarte aromate, iar acest fapt se datorează zahărului pe care îl conțin și anume fructoza, acesta fiind diluată în cantități mari de apă și fibre, amestecat cu vitamine și minerale, ceea ce face ca trecerea lui în sânge să se facă în timp mai îndelungat.
SECRETELE FRUCTELOR:
- Te protejează împotriva bolilor cardio-vasculare;
- Împiedică apariția anumitor tipuri de cancer;
- Au efect benefic asupra tuturor sistemelor din organism;
- Conținutul de vitamina C crește absorbția fierului, preparatele bogate în fier( în special carnea), putând fi gătite cu fructe (carne de pui + ananas, carne de pui + vișine);
- Combinația dintre fructe și cereale duce la o absorbție mai lentă a glucidelor, deci vor îngrășa mai puțin (fructele se pot adăuga în cerealele pentru micul dejun);
- Consumă fructe la gustarea dintre micul dejun și prânz și dintre prânz și cină ;
- Pentru a menține dantura curată și sănatoasă se recomandă consumul unui măr, de preferat cu coajă, pentru a beneficia la maximum de vitaminele și fibrele pe care acesta le conține;
- Fructoza (zahărul) din fructe poate să determine o tulburare de metabolism numită intoleranța la fructoză, caracteristică prin imposibilitatea de a digera aceasta substanță și manifestată prin diaree, probleme hepatice sau renale;
- Banana este singurul fruct care conține amidon, pe masură ce banana se coace, amidonul se transformă în zahăr, ceea ce determină creșterea conținutului caloric și a indicelui glicemic. Bananele coapte nu sunt indicate în alimentația diabeticilor și a persoanelor care doresc să slăbească;
- Ananasul este un fruct acid și poate determina arsuri gastrice la persoanele care suferă de ulcer;
- Sâmburele de caisă conține cantitați mici de cianură, care pot da tulburări respiratorii, paralizii sau chiar moarte;
- Consumul excesiv de fructe ce conțin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea mușchilor intestinului gros și accelerarea tranzitului.
Pentru a beneficia în totalitate de numeroasele vitamine și minerale ale fructelor, recomand a se consuma minimum 200g/zi (2-3 porții a câte 80g).
Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.
Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A