Obezitatea - Dr. Iren Alexoi

Sindromul-metabolic-obezitatea-riscul-de-diabet-sau-boli-cardiovasculare--1280x853.jpg

Masa ţesutului adipos este dificil de apreciat. În cercetare, pentru măsurarea acesteia se folosesc metode complexe (densitometria hidrostatică, determinarea impedanţei bioelectrice, tomografia computerizată, rezonanţa magnetică nucleară etc.), iar în practica clinică se utilizează cântărirea bolnavului şi se calculează indicele de masă corporală.

Alţi factori de risc:

  1. vârsta: deşi OB poate apărea la orice vârstă, riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă.
  2. sexul: femeile au, în general, un IMC superior bărbaţilor de aceeaşi vârstă.
  3. circumstanţe fiziologice: ·sarcina; ·pubertatea; ·menopauza; ·andropauza.
  4. condiţiile socio-economice: obezitatea afectează mai ales grupele sociale cu posibilităţi economice reduse şi cu nivel cultural scăzut.
  5. sedentarismul.
  6. factori psihologici: depresia, traumele psihice.
  7. modificări ale comportamentului alimentar: bulimia
  8. unele profesii (bucătari, cofetari), ce favorizează o alimentaţie excesivă;
  9. preferinţele alimentare pentru alimente cu densitate energetică crescută: · alimentele hiperlipidice au efect redus asupra saţietăţii şi favorizează instalarea obezităţii; · consumul crescut de dulciuri favorizează îngrăşarea, atât prin aportul caloric, cât şi prin hiperinsulinismul şi hipoglicemia consecutive responsabile de creşterea aportului alimentar;
  10. ritmul alimentaţiei: mese rare şi bogate în calorii;
  11. medicamentele: în prezenţa predispoziţiei genetice, antipsihoticele (clorpromazină, tioridazină, haloperidol), antidepresivele (amitriptilină, doxepin, litiu), antiepilepticele (carbamazepină), antagoniştii adrenergici (betablocante), corticoizii, izoniazida, insulina, sulfonilureicele pot favoriza apariţia obezităţii.
  12. abandonarea fumatului poate fi însoţită de o creştere ponderală moderată.
Complicaţii cardiovasculare

OB, în special cea abdominală, se asociază cu un risc cardiovascular crescut, pe fondul aterosclerozei. Acest risc creşte paralel cu IMC şi circumferinţa abdominală.

  • HTA, boală asociată adeseori OB creşte riscul cardiovascular; scăderea în greutate duce şi la reducerea valorilor tensionale, independent de alţi factori.
  • Ateroscleroza, cele mai importante (severe) manifestări fiind: coronariene (BCI) şi cerebrale (accidentele vasculare cerebrale).
  • Insuficienţa cardiacă, pe fondul BCI, agravează semnificaţia OB.
Complicaţii şi asocieri metabolice

Ţesutul adipos visceral are activitate secretorie asemănătoare unui organ endocrin. Adipocitele viscerale secretă AGL, numeroase adipocitokine, hormoni, enzime cu rol în reglarea metabolismului energetic, glucidic, lipidic şi proteic, în echilibrul coagulare-fibrinoliză, fracţiuni ale complementului (Tabelul 5).

  • OB, în particular cea abdominală, se asociază cu insulinorezistenţa şi hiperinsulinismul.
  • DZ tip 2: asocierea dintre OB şi DZ tip 2 este cunoscută, releul dintre ele fiind insulinorezistenţa şi hiperinsulinismul. De altfel, 80% dintre pacienţii cu DZ tip 2 sunt supraponderali sau obezi.
  • Dislipidemiile: OB se asociază cu o serie de anomalii ale lipidelor plasmatice, incluzând hipertrigliceridemia, scăderea nivelului HDLc şi creşterea proporţiei de particule LDL mici şi dense, cu potenţial aterogen.
  • Sindromul metabolic
  • Hiperuricemia

Complicaţii (asocieri morbide) digestive: ·hernia hiatală; ·litiaza biliară (50-70% dintre bolnavii cu litiază biliară sunt obezi); ·pancreatita acută; ·ficatul gras non-alcoolic.

Complicaţii respiratorii: ·disfuncţia ventilatorie mixtă, predominant restrictivă şi apoi insuficienţă respiratorie; ·sindromul Pickwick, caracterizat prin OB extremă, somnolenţă periodică, foarte intensă în timpul zilei şi nopţii, hipoventilaţie, hipoxemie, hipercapnie, cianoză, poliglobulie secundară, hipertrofie – dilatare ventriculară dreaptă cu tabloul de cord pulmonar cronic decompensat; ·sindromul apneei în timpul somnului („sleep apneea”), manifestată prin perioade de apnee de peste 10 secunde în timpul somnului, asociate frecvent cu aritmii cardiace şi risc de moarte subită.

Complicaţii osteoarticulare: artroze la nivelul articulaţiilor portante ale membrelor inferioare (gonartroză, coxartroză) şi ale coloanei vertebrale (spondiloza lombară).

Managementul general al obezității include:
  • prevenirea creşterii în greutate;
  • scăderea în greutate;
  • menţinerea scăderii în greutate;
  • combaterea factorilor de risc ce cresc morbiditatea şi mortalitatea asociată obezităţii: fumatul, DZ, hipertensiunea arterială, dislipidemiile etc.

În primele 6-12 luni de tratament se urmăreşte reducerea greutăţii corporale cu 5-10%. Această scădere ponderală moderată, cu 5-10%, a greutăţii corporale corespunde unei reduceri cu aproximativ 30% a masei ţesutului adipos visceral. Bolnavul trebuie informat despre beneficiul reducerii cu 10% a greutăţii sale şi încurajat spre această ţintă terapeutică (Tabelul 6).

 

Scăderea ponderală moderată, cu aproximativ 5-10 % din greutate, se asociază cu multiple efecte benefice asupra stării de sănătate:
  • reducerea cu 30-40% a mortalităţii generale;
  • diminuarea glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat;
  • scăderea tensiunii arteriale la pacienţii cu hipertensiune arterială;
  • ameliorarea profilului lipidic;
  • reducerea stării proinflamatorii şi protrombotice;
  • ameliorarea sensibilităţii la insulină;
  • reducerea disfuncţiei endoteliale;
  • creşterea speranţei de viaţă pentru fiecare kilogram pierdut, mai ales în primul an de la diagnosticul DZ (speranţa de viaţă creşte cu 3-4 luni).
Sunt Bianca Bîrceanu și sunt nutriționist dietetician în cadrul Cabinetului Dr. Iren Alexoi.
 Pasiunea mea pentru nutriţie ȋmi defineşte ȋntreaga viată!
Am participat la cursuri, proiecte și conferințe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre importanța sportului în viața noastră și mai ales despre cum trebuie să gătim ca să rămânem sănătoși.
Am susținut proiectul “Zâmbete pentru Imunitate al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare” participând la Timotion, iar partea cea mai frumoasă a experiențelor mele de până acum a fost sa predau Nutriția în şcoli, atât în Timișoara cât și în Hunedoara, să gătesc cu cei mici deserturi sănătoase și să îi învăt cât de importantă este alimentația și sportul în viața unui om.

Programări: 0722 496 036
Str. Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, et.1, cabinet B3A

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *