Despre fibre și rolul lor în alimentație

image-1280x853.jpeg

Medicii ne atrag tot mai des atenția că trebuie să mâncăm alimente care conțin fibre dacă vrem să fim sănătoși.

De ce lucrul acesta este atât de important și care este rolul fibrelor în prevenția bolilor?

Fibrele sunt părți din alimentele de origine vegetală (fructe, legume, cereale, nucifere, semințe) care nu se digeră propriu-zis în tubul nostru digestiv.

Bine, bine și atunci la ce folosesc?

Fibrele sunt de două feluri:

solubile: (interacționează în mediu lichid – absorb lichidul și își măresc volumul) – pulpa fructelor și legumelor (ex: mere, pere, prune, roșii,castraveți etc.), tărâte de psyllium, tărâțe de ovăz, semințe de chia, etc..

insolubile: sunt mai dure și nu își modifică structura – coaja fructelor și legumelor, coaja semințelor (de ex: coaja semințelor de in, de cânepă), morcovi, varză, căpșuni.

 

Fibrele:

  •  ajută digestia
  •  reglează scaunul (recomandate pentru cei care suferă de constipație)
  • refac flora bacteriană (sunt alimente prebiotice)
  •  reglează glicemia (blochează absorbția rapidă a glucidelor) – Recomandate  diabeticilor
  •  scad colesterolul rău – LDL COLESTEROL
  •  încetinesc absorbția grăsimilor – recomandate în bolile de ficat și fiere

Fibrele sunt benefice în curele de slăbire si detoxifiere. Fibrele solubile îsi cresc volumul în contact cu lichidele din tubul digestiv, asigurând rapid senzația de sațietate.

Volumul alimentelor consumate se reduce – nu mai au loc – așa că porțiile de mâncare vor fi mai mici.

Fibrele solubile și insolubile ajută la formare bolului fecal și la curățirea colonului de reziduri și toxine.

Un colon curat ne ajută să ne pastrăm sănătosi, energici și plini de vitalitate.

O rețetă pe care o recomand cu încredere pentru  slăbit și reglarea tranzitului:

Și care este de mare ajutor mai ales pentru cei care mănâncă mult seara la cină, în mod special dacă e folosită cu minim 30 minute înainte de masă.

O lingură tărâțe de psyllium (se găsesc în magazinele naturiste) + o linguriță de semințe de in pisate (altfel nu au nici un efect) – se pun în 100 ml de lichid – iaurt, kefir, apă, ceai și se consumă repede,repede  – (ele absorb lichidul și se transfomă într-o pastă), apoi se beau cel puțin 300 ml apă dacă nu vrem să ne deshidratăm.

Peste 30 minute putem servi masa. Amestecul se mai numește BALONUL GASTRIC VEGETAL.

În medie se recomandă un consum de 25-35 g fibre pe zi pentru adulți.

Un  exemplu de cum adunăm cantitatea repectivă:

– 3 linguri de fulgi integrali – 3 g fibre

– o cană de pere – 5,1 g fibre

– o jumătate de cană de mazăre uscată – 8,1 fibre

– 2 căni legume – 10 g de fibre

– 30 g nucifere – 4 g fibre

– 2 felii pâine de secară – 4,6 g fibre

TOTAL = 34,8 G FIBRE

Chiar dacă fibrele sunt benefice, trebuie păstrat un echilibru și nu trebuie să exagerăm cu consumul lor.

Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu ele (de exemplu: marii carnivori sau cei care nu consumă cantitățile recomandate de fructe și legume), atunci când se crește cantitatea de fibre poate apărea balonarea, flatulența  și scaunul accelerat. Organismul are nevoie să se adapteze la o cantitate mai mare de fibre.

Fibrele trebuie să provină din alimente vegetale variate și nu doar din concentrate de tărâțe (tărâțe de grâu, tărâțe de secară). Acestea din urmă trebuie consumate pe termen scurt pentru că nu au valoare nutritivă.

Citiți etchetele și faceți diferența între fulgi și tărâțe. Fulgii aduc în organism nutrienți necesari. Tărâțele sunt doar fibre.

Consumul excesiv interferă cu absorbția vitaminelor liposolubile (vitamina D și vitamina A) sau a unor minerale (fier, calciu, etc.).

Aveți grijă la persoanele care suferă de gastrite sau boli digestive, intoleranțe digestive, la cei cu anemie, iar cei cu diabet zaharat să fie foarte atenți să nu scadă prea brusc glicemia.

În concluzie, totul trebuie să fie în echilibru.

Consumul adecvat de fibre ne ajută să ne menținem greutatea, să avem un scaun regulat și o bună digestie, ne ajută să scădem colesterolul rău și să reglăm glicemia.

Consumați fructe și legume zilnic, cerale integrale, nucifere și semințe crude și învățați să citiți etichetele.

Pentru mai multe sfaturi urmărește filmulețul cu sfaturi ușor de pus in practică care nu numai că te ajută să fii sănatos și în formă, dar te ajută să ajungi la silueta dorită fără prea mari eforturi.

Va sfătuiește cu drag,

Cabinet nutriție si dietetică Dr. Iren Alexoi

Timișoara, Str.Sf. Apostoli Petru și Pavel nr.1, cabinet B3A

Programări la: 0722 496 036 de luni – vineri: 16-18 

 

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Abonează-te la newsletter
Abonează-te și vei primi ultimele noutăți de pe site-ul nostru!
îți mulțumim pentru abonare!
Iți respectăm intimitatea. Informațiile tale vor rămâne private.
Abonează-te acum!
×
×
WordPress Popup